Sfinţirea locului noului lăcaș de cult 3 februarie 2008

Urmare Hotărârii nr. 288/12.10.2007 a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, a fost atribuit Arhiepiscopiei Bucureştilor un teren cu o suprafaţă de 1.470 mp., în arealul Cartierului Brâncuşi din Sectorul 6, Bucureşti. Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, prin Temeiul nr. 263/25.01.2008, a fost înfiinţată Parohia Brâncuşi.

Sfinţirea locului noii biserici La această parohie au fost numiţi Pr. Paroh Costel Burlacu şi Pr. Costin Dinu care au început demersurile pentru construirea bisericii cu hramul “Sfântul Ioan Rusul” şi “Acoperământul Maicii Domnului”. Sfinţirea locului şi aşezarea pietrei de temelie s-a făcut în data de 12 februarie 2008. Slujba a fost oficiată de către delegatul Patriarhului României, Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Arhiereul a vorbit despre importanţa acestei zile: “În cartierul acesta nou, cu multă trudă şi după lupte foarte puternice, părintele Costel Burlacu, ajutat de cei care trudesc la Primăria sectorului 6, a reuşit ca să câştige acest loc, unde se va ridica o biserică şi un aşezământ culturalsocial. Biserica aceasta va fi închinată Acoperământului Maicii Domnului şi Sfântului Ioan Rusul, iar toţi credincioşii vor primi pace şi mângâiere în sufletul lor”

Osteneală pentru Dumnezeu

În luna mai 2008 au început lucrările de excavaţie, în vederea executării structurii de capilaritate a fundaţiei şi egalizării din beton. În perioada iunie 2008 – septembrie 2010 au fost executate lucrările de ridicare a demisolului bisericii din diafragme şi planșeu din beton armat şi scări exterioare de acces la demisol, finisaje interioare şi catapeteasma din zidărie. Au fost realizate, de asemenea: branşamentele la utilităţi (apă, gaze, elctricitate), instalaţia de încălzire, instalaţia de iluminat şi de curenţi slabi, au fost montate tâmplăria la ferestre şi uşi, precum şi lucrări de conservare a construcţiei pe perioadele de inactivitate. Ca o binecuvântare a lui Dumnezeu, pașii unei familii s-au îndreptat către Biserica noastră având dorința de a ne cunoaște și parcă Sfântul Ioan Rusul le-a șoptit la ureche să rămână alături de noi, oferindu-ne astfel posibilitatea ca într-un timp foarte scurt interiorul demisolului de la culoarea gri să treacă la multa viață duhovnicească. Astfel, prin darurile oferite, demisolul a fost pregătit, pas cu pas, pentru a deveni un loc de slujire, o poartă către Cer.

 

În data de 03.10.2010, cu Înalta Binecuvântare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a avut loc slujba de târnosire a demisolului bisericii, oficiată de Înaltpreasfintitului Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un numeros sobor de preoţi. După slujba de târnosire a fost oficiată Sfânta Liturghie pe o esplanadă special amenajată în faţa Bisericii. „Cu binecuvântarea şi purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, astăzi, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a înscris o a doua pagină de aur în cartea vieţii tinerei parohii din cartierul Brâncuşi din Drumul Taberei. Preasfinţia Sa a târnosit demisolul Bisericii noastre, demisol amenajat în timp de doi ani, deoarece piatra de temelie a fost pusă pe 3 februarie 2008 şi din primăvara aceluiaşi an am început şi lucrările. Am primit sprijin din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Primăriei Sectorului 6 şi a credincioşilor din parohie. Pentru această zi minunată mulţumim Bunului Dumnezeu, mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi pentru distincţiile pe care ni le-a acordat şi nădăjduim ca aceste distincţii sunt nu numai pentru ceea ce am făcut, ci mai ales pentru ce vom face şi că nu vom dezamăgi de acum această slujire pe care ne-a încredinţat-o”, spunea părintele Costel Burlacu, parohul Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului” – Brâncuşi la acea dată.